ja hartje

Extra handen voor de zorg

JA, samen staan we sterk

November: Zestien medewerkers van De Rechter in Boxtel, Le Verre in Schijndel en De Zwaan 1623 in Oirschot gaan aan de slag bij Joris Zorg. Zij ondersteunen de bewoners en zorgmedewerkers van vier Sint Joris, D'n Bolle Akker, Vestakker en Groenendaal.

Gastvrij, maar dan anders
Serveren van het diner, koffie schenken een praatje maken, het lijkt dagelijkse kost voor deze horecatoppers. Toch is werken in een zorgomgeving echt anders dan in hun restaurants. Dat heeft alles te maken met de ‘gasten’. Bij Joris Zorg wonen ouderen en kwetsbaren met dementie of fysieke beperkingen. De horecamedewerkers volgden de Nationale Zorgklas van Transvorm om te leren hoe zij het beste kunnen omgaan met deze doelgroep. Zorghandelingen blijven voorbehouden aan de geschoolde en bekwame zorgprofessionals.

Hulp hard nodig
“De inzet van horecapersoneel kan op korte termijn de werkdruk van het zorgpersoneel verlagen. En dat is hard nodig. Al sinds de eerste uitbraak van corona is de druk op onze medewerkers onverminderd hoog. Maar ook voor corona was er al sprake van een structureel tekort aan zorgpersoneel. Er lopen verschillende projecten om lange termijnoplossingen te vinden voor dit probleem. Maar dat neemt niet weg dat we nu hulp nodig hebben.” Aldus Silvia Mooijweer, HR-manager bij Joris Zorg.

Van waarde zijn
Voor de horeca betekent helpen in de zorg, extra inkomsten in een tijd waarin zij het hard te halen hebben. Restaurants en cafés zijn al zes weken gesloten. En dan tellen we de eerste sluiting in het voorjaar niet eens mee. Horecabaas John van de Langenberg hoopt op deze manier zijn personeel te kunnen behouden. Zijn medewerkers zijn erg enthousiast en volgden met veel plezier de Nationale Zorgklas. Ze staan te springen om hun waardevolle bijdrage te leveren in de zorg.

Extra handen voor de zorg
Alle deelnemers van de Nationale Zorgklas worden na afronding van de cursus aangemeld bij ‘extra handen voor de zorg’.  Extra handen voor de zorg koppelt zorgmedewerkers aan zorgorganisatie die vanwege de covidcrisis personeelstekorten hebben. Het is een breed, niet-commercieel samenwerkingsverband van regionale werkgeversorganisaties verenigd in RegioPlus, Nu’91, CNV, Actiz, andere brancheverenigingen, beroepsverenigingen, Extra ZorgSamen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.