ja hartje

“Automatische medicijndispenser is een hartstikke handig geheugensteuntje”

“Automatische medicijndispenser is een hartstikke handig geheugensteuntje”

De heer Sjef Smetsers (93)* is een vitale man met een rijk leven. Hij werd in 1928 geboren in Oirschot en heeft samen met vrouw en kinderen op diverse plekken in Nederland gewerkt en gewoond. Hij vervulde bestuurlijke functies en rondde op latere leeftijd ook nog de studie rechtsgeleerdheid af. Sjef Smetsers woont nu in het centrum van Oirschot en ontvangt thuiszorg via Joris Zorg. In dat kader maakt hij ook gebruik van de automatische medicijndispenser Medido. Wij spraken met hem en met Verzorgende IG Conny Emmen over hun ervaringen met deze automatische medicijndispenser.

Sjef: “Ik was jarenlang mantelzorger voor mijn vrouw Anneke. Zij verbleef de laatste jaren van haar leven bij Sint Joris in Oirschot, dus ik kende Joris Zorg al goed. Sinds haar overlijden in 2015 krijg ik zelf hulp aan huis. Dat begon met twee keer per week. Inmiddels komt een medewerker van Joris Zorg me iedere dag in de ochtend en in de avond helpen. Waaronder Conny. Er wordt dus goed voor me gezorgd!”

Automatische medicijndispenser
Sjef: “Om 9.00 uur in de ochtend en om 21.00 uur ’s avonds komt de medicatie die ik in moet nemen in kleine zakjes uit de automatische medicijndispenser. Dat is met een simpele druk op de knop geregeld. Ik heb de Medido naast mijn comfortabele stoel gezet; dan kan ik er goed bij. Ik heb ook het tijdstip van uitgifte in de ochtend bewust om 9.00 uur gekozen. De dispenser maakt een geluid dat qua volume toeneemt als ik de medicijnen nog niet gepakt heb op de ingestelde tijdstippen. Je vergeet het zo echt niet. Sinds het moment dat ik deze medicijndispenser heb, is het alarm welgeteld een keer afgegaan. Dat betekent dat ik mijn medicijnen niet gepakt heb. Joris Zorg krijgt dan een melding en een medewerker komt kijken wat er aan de hand is. Het is dus ook veilig. Zelf heb ik geen seconde moeite gehad met de werking van de dispenser. Het is voor mij een heel handig geheugensteuntje.”

Conny: “De apotheek levert de medicatie op adres. Wij herladen de automatische medicijndispenser 1 keer per week of om de veertien dagen. Dat verschilt per cliënt. Wij zien op een display wanneer de volgende uitgifte is en of het goed gaat. Zo niet gaan we kijken. Tot nu toe bevalt het me prima hiermee te werken. Zeker bij cliënten met bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson is het waardevol. Zij hebben soms 4 tot 5 keer per dag een medicatiemoment. Dan vergeet je het sneller een keer in vergelijking met de situatie bij de heer Smetsers. De medicijndispenser biedt hen uitkomst. Cliënten zijn zelfredzamer en behouden eigen regie. En ook voor ons is de automatische medicijndispenser een aanwinst, want wij hoeven minder inloopmomenten bij cliënten in te plannen. Sommige cliënten moeten nog wel een beetje aan de piepjes wennen. Gelukkig kunnen wij de medicijndispensers op het gewenste geluidsniveau instellen.”

*De heer Smetsers is helaas in juli 2022 overleden.