ja hartje

Het beste van twee werelden verenigd

JA, samen staan we sterk

December 2020: We nemen een kijkje bij de zorgvilla’s in Hoogeloon waar zes medewerkers van Defensie 2,5 week bijspringen in zorg voor bewoners. Hard nodig, want sinds de komst van COVID-19 is de werkdruk hoog.

Van medewerker luchtdoelartillerie naar VIGGER
Danique Scheepens (30) werkt al 11 jaar bij Defensie. Ze begon daar als medewerker luchtdoelartillerie. Vanwege een reorganisatie stapte ze na twee jaar over naar de Geneeskundige Dienst. Als gewondenverzorger werd ze uitgezonden naar Afghanistan. Nu is ze ‘op missie’ bij de Zorgvilla’s in Hoogeloon. Ze werkt mee als VIGGER – Verzorgende IG - zoals ze deze functie bij Defensie noemen.

“Het is een heel andere wereld, dat merk je meteen. Er heerst een gemoedelijke sfeer en de manier van communiceren verschilt. Wij zijn gewend dat we recht-toe-recht-aan feedback krijgen waarmee we direct ons werk kunnen verbeteren. Hier gaat het er vriendelijker aan toe. We spreken goed af wat wel en niet van ons verwacht wordt. We zijn natuurlijk anders opgeleid, om snel te schakelen en te handelen in crisissituaties. Het is mooi dat dit ook anders kan en dat het zo goed loopt,” aldus Danique.

Defensie Zorgvilla's Hoogeloon
Danique helpt met het rechtzetten van de bril van een bewoner
(tekst loopt door onder afbeelding)

Uitdaging vinden in de rust
Haar collega Siebe Wiegers (27) draagt zijn steentje bij als woonzorgondersteuner. Hij is sinds 2018 actief binnen de Geneeskundige Dienst van de dertiende lichte brigade in Oirschot. Voor hij zich bij de strijdmacht aansloot, volgde hij een sportopleiding en zat hij bij de brandweer. “Ik was op zoek naar meer uitdaging, meer spanning. Bij Defensie heb ik dat gevonden. Hoe het dan is om hier te mogen bijspringen? Een hele nieuwe ervaring. Er heerst hier zoveel rust. Het werk zelf is ook anders. Ik help met opstaan, aankleden en koken. Dit wordt hier echt gewaardeerd.”

Defensie Hoogeloon Joris Zorg
Siebe schilt appels met een bewoonster, Sam doet de administratie
(tekst loopt door onder de afbeelding)

We kunnen even op adem komen
Bij de Zorgvilla’s zijn ze erg blij met de extra hulp. “De afgelopen maanden hebben we twee uitbraken met COVID-19 gehad. Tijdens de tweede uitbraak zijn ook veel medewerkers ziek geworden. Zij zijn nog lang niet allemaal goed hersteld. Dat deze bekwame, jonge professionals nu bijspringen maakt een wereld van verschil. Het zijn echte aanpakkers en ze passen zich ontzettend snel aan. We kunnen even op adem komen.” Vertelt Sam Luijten (20), helpende bij Joris Zorg.

Zorg op de juiste plek
Dat is ook de reden dat Defensie in Hoogeloon de lasten verlicht. Het hoge ziekteverzuim. Maar ook de gehanteerde aanpak tijdens de uitbraken. Ellen Schellekens, manager zorg: “We hebben alle werkwijzen en protocollen goed vastgelegd en waar nodig steeds bijgesteld. In samenwerkingen met de verwantencommissies en de cliëntenraad. Door alles goed op orde te hebben, laten we zien dat de aangeboden hulp op de goede plek terecht komt.”

Defensie zet zich op meer plekken in, in de strijd tegen COVID-19. Zo ondersteunen zij bij andere woonzorgcentra, de Voedselbank en teststraten. Dit valt onder een van de kerntaken van de strijdmacht: ondersteunen bij crises en rampen.