ja hartje

Ontroerende momenten tijdens opnames De Helden van Nu

JA, dit zijn de helden van de zorg

November: Een tijdje terug werden opnames gemaakt voor het programma De Helden van Nu / Helden van de Zorg. Onze collega's Fonne en Inge, en Iris en Mien - dochters van twee van onze bewoonsters - werden geïnterviewd over wonen en werken bij Joris Zorg. Lees hier een verslag van deze bijzondere middag.

Presentatrice Nance bezoekt samen met regisseur Brenda en cameraman Rob D’n Bolle Akker. We ontvangen hen buiten in het tuinhuisje. Het is fris en de regen druppelt gestaag op het dak. “Wat een mooie omgeving”, is de eerste reactie van de programmamakers. En inderdaad, D’n Bolle Akker is een bijzondere plek.

“Er goed uitzien is belangrijk voor ons mam”
Mw. Theuws – “zeg maar Francine, want we noemen onze bewoners bij de voornaam” - woont bij D’n Bolle Akker. Ze doet mee met de opnames. Haar dochter Iris en kleindochter Anne zijn er ook bij. Dankzij hun medewerking kunnen we laten zien hoe bijzonder de zorg voor onze ouderen is. Ze zien er alle drie piekfijn uit: “Er goed uitzien is belangrijk voor ons mam.” Ook Francine’s kamer ziet er erg netjes en huiselijk uit. Heel gezellig.

Er is veel vertrouwen
Fonne lakt de nagels van mw. Theuws. Een activiteit waar mw. Theuws zichtbaar van geniet. Wanneer Nance met de cameraman binnenkomt voor het interview, gebeurt dit in alle rust. Net als de rest van het gesprek. Fonne en mw. theuws hebben een goede band. Dat merk je aan het vertrouwen en de kalmte die ze uitstralen. Nance is zichtbaar geraakt door de genegenheid en kwetsbaarheid die uitgaan van dit tafereel.

Thuis bij D’n Bolle Akker
Buiten onder de luifel, vertelt Iris hoe haar moeder het wonen bij D’n Bolle Akker ervaart. En wat zij zelf doet in de mantelzorg voor haar moeder. Vanuit binnen kijken nieuwsgierige collega’s en cliënten mee. Een bewoonster komt even buiten kijken wat er aan de hand is. Ze kletst tussen het gesprek door, maar dat maakt niks uit. We zijn tenslotte bij haar ‘op bezoek’.

bolle akker helden van nu rtl4

Na het gesprek worden nog een paar laatste shots gemaakt van de dieren en de tuin. En dan zitten de opnames bij D’n Bolle Akker erop. We gaan nu door naar de Zorgvilla’s in Hoogeloon.

Betrokkenheid bij de Zorgvilla’s
Inge ontvangt ons aan de achterkant van de zorgvilla’s zodat we direct in de tuin uitkomen. Een fijne plek met veel groen en een verwarmde overkapping. “Gister hebben onze vrijwilligers de tuin nog opgeruimd. En ze wilden vandaag terugkomen om te zorgen dat het er netjes uitziet voor de opnames. Ze zijn erg betrokken,” vertelt Inge.

Wonen in je eigen, vertrouwde omgeving
We spreken met Mien. Ze vertelt over haar moeder, die bij de zorgvilla’s woont. “We zijn heel blij dat ze sinds februari terug is in Hoogeloon. Bij de kerk, dat is een vertrouwd punt voor haar.” Haar moeder komt uit Hoogeloon, maar heeft ook een tijdje bij Vestakker in Vessem gewoond. Daar had ze het ook goed, maar er gaat niets boven wonen in je eigen, vertrouwde omgeving.

zorgvilla's hoogeloon helden van u rtl4

Samen met de zorgcoöperatie
De Zorgvilla’s zijn ook vanuit die gedachte opgericht door zorgcoöperatie Hoogeloon. Ouderen die niet langer thuis kunnen wonen, moeten een nieuw thuis vinden in hun eigen dorp. Een plek waar ze de zorg krijgen die ze nodig hebben. En waar mantelzorgers en vrijwilligers uit het dorp bijdragen aan deze zorg.

Je doet wat nodig is
Inge speelt in deze setting als coördinerend verpleegkundige een belangrijke rol. In haar kantoor vertelt ze aan Nance en Rob wat haar werk inhoudt. Inge heeft een coördinerende functie, maar het laatste half jaar zijn hier door corona weer meer zorgtaken bijgekomen. “Wanneer een collega thuis moet blijven, gaat de zorg wel door. Dus dan doe je wat nodig is.”

zorgvilla's hoogeloon helden van nu rtl4 kantoor

Waardevolle bijdrage van de familie
Ook mw. Ansems en haar broers en zussen springen bij op zulke momenten. En niet alleen in de zorg voor hun eigen moeder. Tijdens de uitbraak op één van de villa’s hielpen zij in de huiskamer. Ze gaven extra aandacht aan de bewoners, deden een spelletje, hielpen met koken. Hierdoor kon het zorgpersoneel zich richten op de zorgtaken. “Dat scheelde echt heel veel. We willen graag de familie meer betrekken, ook na corona. Hun bijdrage is erg waardevol,” zegt Inge.

Buiten wordt het langzaamaan donker. Het einde van de opnamedag komt in zicht. Een mooie dag met aangrijpende momenten en echte verhalen, uit het hart gegrepen.

Wanneer is de uitzending?
We moeten nog even wachten op het eindresultaat. Volgend voorjaar is de uitzending te zien op RTL4. We houden jullie natuurlijk op de hoogte over de precieze dag en tijd.